ליקוי ראייה קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (היפרופיה) ואסטיגמציה מאת ד"ר ניר ארדינסט

ליקוי ראייה קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (היפרופיה) ואסטיגמציה מאת ד"ר ניר ארדינסט

 

קוצר ראייה, רוחק ראייה מתארים מצבים של ליקוי ראייה ולא מחלות עיניים. את מגבלת הליקוי קל לזכור לפי שם הליקוי למשל קוצר ראייה מתאר מצב של נבדק הרואה טוב רק לטווח ראייה קצר ואינו רואה טוב למרחק בדומה לרוחק ראייה שמתאר נבדק שרואה טוב למרחק אך אינו רואה טוב לקרוב.

 

קוצר ראייה (מיופיה)

 

שכיחות קוצר ראייה

קוצר ראייה או מיופה בלועזית (myopia ) הינו הליקוי התשבורתי הנפוץ ביותר. לפי הערכות כ 40% מאזרחי ישראל סובלים מקוצר ראייה ושכיחות קוצר ראייה נוסקת בהיקפה ברחבי העולם.

 

הסיבה לקוצר ראייה

בחודש אפריל 2015 התפרסם בכתב העת Ophthalmology JAMA מחקר ארוך טווח אשר נמשך 20 שנה (זמן רב למחקר) שבוצע ע"י קבוצת המחקר CLEERE בארה"ב. המחקר בדק את גורמי הסיכון של הילד לפתח קוצר ראייה או במילים פשוטות מהו הגורם הסיכון שלילד יהיה משקפיים. המחקר מצא כי למרכיב התורשה יש גורם סיכון משמעותי ביותר. במחקר נמצא כי אם להורה אחד יש קוצר ראייה אז לילד או לילדה יש גורם סיכון של פי 2.94 לפתח קוצר ראייה. אם לשני ההורים יש קוצר ראייה אז לילד או לילדה יש גורם סיכון של פי 7.73 לפתח קוצר ראייה. סיבות נוספות הן עבודה מקרוב (קריאה, כתיבה, מחשבים שימוש בסמאטופונים ועוד), העדר פעילות של הילדים מחוץ לבית וטשטוש הקפי (כאשר נופלת דמות מטושטשת בהיקף הרשתית).

מבחינה אופטית הסיבה לטשטוש הראייה של אדם קצר רואי כך היא בד"כ גודלה של העין. כאשר אורך העין גדול מדי או כוח האופטי של העין חזק מידי. קרני האור המתרכזות על ידי הקרנית והעדשה לא יצרו תמונה ברורה על הרשתית (החלק האחורי בעין) אלא לפני הרשתית ומכאן תראה תמונה מטושטשת בלבד ללא פוקס חד. כאשר אנו מתקרבים לעצם כלשהו או כאשר העצם מתקרב אלינו, הדמות שלו גם היא אחורה ברשתית עד שתגיע למצב בו היא נמצאת על הרשתית ואז העצם נראה בבירור. לכן אדם קצר רואי יראה ברור רק עצמים קרובים אליו.

תיקון קוצר ראייה

קוצר ראייה ניתן לתקן בעזרת ניתוח תשבורת (ניתוח להסרת משקפיים), ניתוח השתלת עדשה ובדרך הנפוצה ביותר שכוללת תיקונים אופטיים לרבות משקפיים ועדשות מגע. כאשר שמים עדשה משקפים שלילית (מינוס) או עדשת מגע, העדשה גורמת לדמות לנוע אחורה עד שהיא נופלת על הרשתית ואז ניתן לראות בבירור. ניתן להסביר את התיקון בצורה שונה, עדשת מינוס מפחיתה את הכוח האופטי ה"עודף" שיש בעין קצרת רואי ולכן אחרי התיקון הפוקס נשבר פחות חזק ונופל בדיוק על הרשתית ולא לפניה.

מתי אפשר לחשוד כי קיים קוצר ראייה? כאשר מתקרבים ובמקום להגיב או לחייך הילד אינו מזהה פרצופים מוכרים כאשר שמים לב כי הילד יושב קרוב מידי לטלוויזיה ומתקרב לטלוויזיה בזמן עבודה מקרוב (שיעורים,משחקים) הילד מבצע את הפעולות קרוב מאוד האדם או הילד מכווץ את העפעפיים כדי לראות (כיווץ העפעפיים מקטין את טשטוש הדמות)

 

רוחק ראייה (היפרופיה, hyperopia)

 

שכיחות רוחק ראייה

קבוצת המחקר CLEERE בארה"ב מצאה כי השכיחות של רוחק ראייה עומדת על 13% בלבד וכי ליקוי זה שכיח בעיקר אצל ילדים.

 

הסיבה לרוחק ראייה

הסיבה לרוחק ראייה הינה הפוכה מזו של קוצר ראייה. כאן העין פשוט קטנה מדי או שכוח העין חלש מידי. הקרנית ועדשה שמרכזת את קרני האור לא מצליחות לרכז את התמונה על הרשתית ובמקום זאת נוצרת תמונה מטשטשת מאחורי הרשתית, מחוץ לגלגל העין. אנשים צעירים עם רוחק ראייה קל מצליחים לראות טוב למרות ההפרעה הזאת. הם עושים זאת על ידי כיווץ השריר הפנימי של העין (השריר ציליארי), הגורם לעדשת העין לשבור את קרני האור חזק יותר, עד שבסופו של דבר היא מצליחה לרכז תמונה ברורה על הרשתית ולא מאחוריה. פעולת כיווץ השריר הציליארי בעין מכונה אקומודציה ולמעשה לתהליך זה יש הגבלות. אחת מההגבלות היא שאם אדם סובל מרוחק ראייה משמעותי, קשה לשריר הציליארי להיות מכווץ באופן שוטף ולכן ועם הזמן מופיעים כאבים סביב העיניים, כאבי ראש וטשטוש ראייה.

יש לציין כי רוחק ראייה שאינו משמעותי שמוגדר עד ערך של פלוס 4.00 הינו נורמלי אצל ילדים קטנים ואיננו מחייב טיפול. הסיבה היא שהעדשה אצל ילדים מאוד גמישה, ובקלות רבה הם מתגברים על רוחק הראייה הזה. אנו רושמים משקפיים בדר"כ רק כאשר יש רוחק ראייה גדול יותר. ההגבלה השנייה הינה היכולת של השריר הציליארי לבצע פוקס לקרוב אם לאדם יש כבר מלכתחילה רוחק ראייה. כאשר אדם ללא רוחק ראייה מסתכל על מטרה קרובה (למשל קריאה), על שריר העין להתכווץ בכדי ל"עשות פוקוס" על המטרה הזו. אם לאדם יש רוחק ראייה השריר הציליארי כבר מכווץ מראש כדי שהפוקס יהיה קודם על הרשתית. מכאן, השריר הציליארי מוגבל ביכולת הכיווץ ואז יופיע טשטוש ראייה לקרוב. בגלל ההגבלה של השריר הציליארי לבצע פוקס לקרוב באדם עם רוחק ראייה, המונח "רוחק ראייה" מרמז על כך שקל יותר לראות מרחוק מאשר מקרוב.
תיקון רוחק ראייה

רוחק ראייה ניתן לתקן כמו קוצר ראייה בעזרת ניתוח תשבורת, ניתוח השתלת עדשה, משקפיים ועדשות מגע. ברוחק ראייה מתקנים את הליקוי בעזרת עדשה משקפים חיובית (פלוס) או עדשת מגע, העדשה גורמת לדמות לנוע קדימה עד שהיא נופלת על הרשתית ואז ניתן לראות בבירור. גם כאן ניתן להסביר את התיקון בצורה שונה, עדשת פלוס מוסיפה כוח האופטי אשר "חסר" בעין עם רוחק ראייה ולכן אחרי התיקון הפוקס נשבר יותר חזק ונופל בדיוק על הרשתית ולא לפניה.

 

מתי נחשוד ברוחק ראייה? כאשר הילד מתלונן על כאבים סביב העין וכאבי ראש אשר מתגברים בזמן הכנת שיעורי בית, קריאה, משחקים או כל עבודה ראייה מקרוב כאשר נבדק צעיר מתלונן על טשטוש בזמן קריאה מקרוב כאשר הילד מתחמק מקריאה או כתיבה כאשר מופיעה פזילה של העין פנימה אצל הילד

יש לציין כי ברוב המקרים לא יתלונן הילד הסובל מרוחק ראייה על קושי בראייה. רק בדיקה בעזרת טיפות עיניים להרחבת האישונים תחשוף את רוחק הראייה.

 

אסטיגמציה (astigmatism)

 

שכיחות אסטיגמציה

שכיחות האסטיגמציה במחקר CLEERE שנערך בארה"ב עמדה על 34%. מחקר נוסף שנערך בבריטניה ובוצע ע"י גרמה יאנג ועמיתיו פורסם בשנת 2011 בכתב העת עדשות מגע והעין. המחקר בדק את השכיחות של אסטיגמציה בקרב 12,000 נבדקים ומצא ש 47% מהנבדקים היו בעלי אסטגמציה של 0.75 דיופטר לפחות בעין אחת.

 

הסיבה לאסטיגמציה

הרציונל של העין היא שהקרנית של העין אשר מרכזת את קרני האור תהיה ספרית, כלומר תהיה בעל תבמנה כדורי מושלם. באסטיגמציה, הקרנית אינן בעל מבנה כדורי מושלם אלא שטוח מעט במישור מסוים (בדומה לכדור פוטבול או ביצה). כאשר מדובר על מבנה שטוח בציר מסויים בקרנית שאינו משמעותי הדבר אינו משפיע על הראייה. אולם כאשר יש מישור שטוח או קמור באופן משמעותי הדבר יוצר עיוות קרנית המשפיע על הראייה. עיוות זה בקרנית יוצר תמונה מעוותת על הרשתית ולמעשה נקבל מופע של 2 פוקסים שיכולים להיות לפני הרשתית, מאחוריה או גם פוקס לפני הרשתית וגם מאחור. סיבות נוספות לאסטיגמציה אך פחות שכיחות הן עיוות של עדשת העין או הטיית עדשת העין.

 

תיקון אסטיגמציה

ליקוי אסטיגמטי בעין מתוקן בהיבט האופטי באמצעות עדשה משקפיים או עדשות מגע טורית (צלינדר). עדשת צילנדר הינה עדשה בעלת שתי עוצמות תשבורות שונות הניצבות זו לזו (תמיד ב90 מעלות). הגורמת לדמויות של ליקוי האסטיגמציה לנוע יחדיו על הרשתית.

 

מתי נחשוד באסטיגמציה?

כאשר אדם מתלונן על טשטוש ראייה יחד עם כאבים מסביב לעין

כאשר הילד מתלונן על כאבים סביב העין וכאבי ראש אשר מתגברים בזמן הכנת שיעורי בית, קריאה, משחקים או כל עבודה ראייה מקרוב כאשר הילד מתקרב מאוד אל הטלוויזיה כאשר הילד מקרב מאוד את עיניו לדף בזמן עבודה או קריאה כאשר הילד מתקשה לזהות עצמים קרובים ורחוקים גם יחד

כאשר יש טשטוש ראייה למרות שאדם מרכיב משקפיים

 

 

דילוג לתוכן