עובדות מעניינות אודות קרינה אולטרה סגולה ד"ר ניר ארדינסט

עובדות מעניינות אודות קרינה אולטרה סגולה ד"ר ניר ארדינסט

 

גם בחורף יש לזכור שקרינת אולטרה סגולה נמצאת איתנו כמו תמיד אבל פחות. להלן 34 עובדות על הקרינה:

 

  1. קרינה אולטרה סגולה היא קרינה אלקטרומגנטית בדומה לקרינת רדיו או האור הנראה.

 

  1. קרינה אולטרה סגולה נקראת בשם הזה בגלל שאורך הגל (שמייצג סוגי צבע) הקצר ביותר שאדם יכול להבחין בו הינו סגול. סגול מייצג את הגבול של האור הנראה אצל בני אדם והמשמעות של השם אולטרה סגול היא "מעל" או "מעבר" ולכן קרינת אולטרה סגולה הינה מעבר או מעל לצבע סגול או האור הנראה כי בני האדם לא רואים את אורך הגל הזה.

 

  1. כאמור, אור נראה בו בני אדם רואים מורכב מרצף של אורכי גל (מ400 עד 780 ננומטר) שמייצגים גם צבע בהתאם לאורך הגל. קרינה אולטרה סגולה הינה בעלת אורכי גל שנמוכים מאורך הגל הנראה.

 

  1. יש מספר שמות לאולטרה סגול כמו "אור שחור" או "לפני האור" כיוון שבני האדם אינם רואים את האור האולטרה סגול.

 

 

  1. קרמי ההגנה הישנים היו משתמשים בחומצה אמינובנזויק (PABA) אך כיום היצרנים משתמשים בחומרים אחרים כמו מינרל רוטיל, טיטניון דיאוקסיד, אבובנזון, הומוסאלאט, אוקסיבנזון, חומצה סליצילית, בנזופנון וחומצות צינמית שונות. אוקסיבנזון נחשבת לטוקסית ביותר.
  2. בעדשות מגע החומר בנזוטריאזול שנמצא בתוך עדשת המגע סופג קרינת UVA ו-UVB.החומר נחשב בטוח לגמרי ואינו גורם לטוקסיות.

 

  1. אור אולטרה סגול מתחלק ל3 קטגוריות בהתאם לאורך הגל: הראשון, אור אולטרה סגול ארוך שהוא בעל יכולת לעקוף מחסומים ונקרא UV-A (בעל אורך גל של 380 עד 315 ננומטר), השני, אור אולטרה סגול בינוני UV-B (בעל אורך גל של 315 עד 280 ננומטר) והשלישי אור אולטרה סגול קצר UV-C (בעל אורך גל של 280 עד 100 ננומטר).

 

  1. הקרינה האולטרה סגולה הארוכה נחשבת לפחות מסוכנת מקרינת האולטרה סגולה הבינונית  (UV-B) אך מייחסים לקרינה האולטרה סגולה הארוכה (UV-A) נזקים של הזדקנות העור ונזק ל- DNA בתאי העור בעוד שקרינת האולטרה סגולה הבינונית גורמת לכוויות עור ולנזק בעיניים.

 

  1. המונחים "עור של ימאים" ו "עור של חקלאים" תוארו בספרות המקצועית ברפואה עוד לפני 110 שנים והן למעשה העדויות הראשונות לנזקי הקרינה האולטרה סגולה שתועדו אצל בני אדם.

 

 

  1. במחלקות הזיהוי הפלילי של המשטרה אור אולטרה-סגול נמצא בשימוש רב יחד עם אבקה מיוחדת. חיבור של אבקה מיוחדת ותאורת אולטרה-סגולה מסייע רבות לגלות טביעות אצבע, עקבות נעליים ונוזלי גוף.

 

 

 

 

  1. ניתן לראות נזק את נזקי השמש בעיניים בעזרת פנס אולטרה סגול גם אם לא רואים את הממצאים של הפינגווקולה או פטריגיום במבט רגיל. כלומר, הקרנת אור אולטרה סגול תבליט נגעים אלו גם אם לא רואים אותם. גם צילום או הקרנת  אור אולטרה סגול לפנים תחשוף כתמי שמש או פיגמנטציה שלא רואים אותם באור רגיל כיוון שאור אולטרה סגול הוא בעל אנרטיות גבוהה (אנרגיה גבוה).

 

 

  1. שמיים מעוננים אכן חוסמים חלק מהקרינה האולטרה סגולה אך עובדה זו נכונה רק בהנחה והעננים הם עבים.

 

  1. השמש משחררת קרינה אולטרה סגולה מסוג UV-A, UV-B וUV-C אך בגלל ספיגת שכבת האוזן באטמוספרה, 99% מהקרינה שמגיעה לכדור הארץ היא מסוג UV-A.

 

  1. זכוכית יכולה לחסות באופן מלא או חלקי את קרינת האולטרה הסגולה. למשל רוב הזכוכיות חוסמות את קרינת ה UV (בעיקר הבינונית). כל עדשות המשקפיים מפלסטיק (בעיקר העדשות עם אינדקס שבירה גבוה) חוסמות במלואן את קרינת הUV הארוכה והבינונית. חומר הגלם של עדשות מגע חוסם חלקית את קרינת הUV אך עדשות מגע שעברו טיפול מיוחד יכולות לחסות את קרינת ה- UV באופן כמעט מוחלט.

 

  1. שמשות הרכב חוסמות לגמרי את הקרינה האולטרה סגולה הבינונית אך רק באופן חלקי את הקרינה האולטרה סגולה הארוכה.

 

 

  1. קרינה אולטרה סגולה ארוכה ((UV-A בשילוב עם ויטמין B2 הינו הטיפול היחיד נכון לעתה, לטיפול במחלת העיניים הנקראת קרטוקונס כיוון שהיא גורמת לקשרי צילוב המקשיחים את הקרנית ומונעים החרפה של המחלה.

 

  1. טיפול באור אולטרה סגול נקרא פוטותרפיה וקרינת אולטרה סגולה ארוכה ((UV-A מהווה טיפול מצוין כנגד אקנה (פצעי בגרות) כיוון שהיא פוגעת בחיידק המעורב בתהליך האקנה, החיידק נמצא בעור ונקרא Propionobacterium acnes.

 

  1. בהפרעת שינה כרונית מסוג (DSPS) Delayed sleep-phase syndrome ניתן לטפל ע"י חשיפה לאור שמש בסמוך ליקיצה הטבעית.

 

  1. קרינה אולטרה סגולה בינונית ((UV-B בעיקר בטווח צר של אורך גל מצומצם (310 עד 313 ננומטר ולא נמוך יותר) שפחות מזיק, הינו טיפול מצוין למחלות עור שונות לרבות דלקת עור אטופית (Atopic dermatitis), צהבת ילודים, פסוריאזיס, ויטליגו, סוגים מסויימים של סרטני עור ועוד.

 

  1. כאמור, אור אולטרה סגול הינו בעל אורך גל קצר יותר מאור כחול וסגול ולכן הוא בלתי נראה לבני אדם אך חלק מבני אדם שעברו ניתוח הסרת העדשה התוך עינית לאחר ניתוח קטרקט יכולים להבחין באור אולטרה סגול. הצייר הצרפתי קלוד מונה הינו מקרה מפורסם לתהליך, לאחר הסרת העדשה העכורה מעינו הוא הרבה לצייר בגווני כחול והולטה סגול בעיקר פרחים.

 

 

  1. המנגנון של השעון הביולוגי בגוף האדם הנקרא השעון הצירקדי ((Circadian שאחראי להבדיל בין יום ולילה ועל שחרור ההורמון מלטונין. המלטונין מופק בבלוטת האצטרובל, מקצר את זמן ההירדמות, משרה שינה ומשפר את איכות השינה. אורך החיים המודרני והשימוש הגובר במסכי מחשב על כל צורתם חושף את הנבדק לאורכי גל קצרים ובעיקר לאור כחול המעכב את הפרשת המלטונין. לקרינה אולטרה סגולה מהשמש אין קשר ישיר לשחרור המלטונין אך חשיפה לשמש בשעות אור היום תסייע לייעל את השעון הצירקדי וכך לשפר את יכולות הפקת המלטונין.

 

 

  1. בארצות שטופות שמש ישנם ממצאים מאוד שכיחים ולא מסוכנים שנגרמו לעיניים מקרינת אולטרה סגול. הנזק בעיניים יכול להתבטא בממצאים של פינגווקולה(נגע שפיר צהבהב בלחמית) ופטריגיום (שגשוג וניוון של רקמת החיבור של הלחמית הגדלה לתוך הקרנית עם כלי דם).

 

 

  1. ויטמין D3 נוצר ע"י קרינה אולטרה סגולה הפוגעת בארגוסטרול (סוג של כולסטרול) הנמצא בעור.

 

  1. חיות רבות מסוגלות לראות את האור האולטרה סגול ביניהם דבורים (על מנת לאתר את אבקני הפרח דרך צבעי הפרח), פרפרים (לצורך זיווג), אילים (לגלות עקבות שתן של טורפים), ציפורים, סלמון אדום (לאתר מזון) ועוד.

 

  1. פירות רבים, פרחים וזרעים בולטים וזוהרים בתאורת אולטרה סגולה כדי למשוך חרקים ובעלי חיים.

 

 

  1. מלכודות מנצלות את המשיכה של חרקים לאור האולטרה סגול ובכך לוכדות או מחשמלות את החרקים.

 

  1. עקרבים זוהרים בתאורת אולטרה סגולה ולוכדי עקרבים מנצלים עובדה זאת כדי לאתרם.

 

  1. שימושים נוספים לקרינה אולטרה-סגולה היא לבדיקת מחצבים, בדיקת שטרות כסף וקרינה אולטרה-סגולה קצרה מנוצלת לטיהור מי שתייה כולל מתקני מים בייתים, חיטוי מזון ומיצים (מיץ תפוחים בעיקר).

 

  1. חשיפה למנות גבוהות של קרינה אולטרה סגולה עלולה לגרום ל"עיוורון שלגים" כאשר השם המקצועי של התופעה נקרא פוטוקרטיטיס (photokeratitis) עיוורון  שלגים הינו כווייה בקרנית ובלחמית של העין מקרינה אולטרה סגולה מסוג UV-B (מקביל לכווית שמש בעור), עיוורון שלגים יגרום לדמעת, כאבי עיניים חריפים, פובופוביה (רגישות לאור) ואודם. השם נגזר מן השכיחות הגבוהה של התופעה בעת שהייה באזור הררי עם שלג. באזור הררי הקרינה האולטרה סגולה רבה יותר בגלל הגובה הרב (פחות שכבות אטמוספרה) וההחזר מהשלג הטרי עומדת על עד 80%). למעשה ניתן לקבל את אותה תופעה ע"י חשיפה בזמן קצר לעוצמות גבוהות למשל, בעת ריתוך.

 

  1. תרופות מסוימות כגון נגזרות של ויטמין A, אנטיביוטיקה מסוג טטריציקלינים וסולפנילאמידים עשויות לגרום לרגישות יתר של העור לקרינה אולטרה סגולה.

 

 

  1. תהליך השיזוף (המהווה הגנה של הגוף מקרינת ה UV) נגרם בגלל קרינה אולטרה סגולה שמשחררת מלנין מהעור ולא בגלל קרינה אינפרה אדומה שהיא למעשה קרינת החום מהשמש. ניתן לשהות במים ולהשתזף בלי לשים לב בגלל שהמים מנטרלים את קרינת האינפרה אדום אך לא את קרינת האולטרה סגולה.

 

  1. קרינה אולטרה סגולה פוגעת והורסת ויטמין A ובחומצות אמינו ארומטיות בעיקר

 

 

  1. לחות יכולה להגביר את האפקט של קרינה אולטרה סגולה.

 

  1. עוצמת הקרינה של קרינה אולטרה סגולה באזור קו המשווה יכולה להגיע לרמות של עד פי 1000 יותר גבהות מאשר באזורי הקוטב.

 

 
ד"ר ניר ארדינסט, מרצה מן החוץ בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה

 

דילוג לתוכן